مراحل انجام تحلیل استراتژیک بازار برای ایجاد یک کسب و کار موفق (بخش بخش دوم)
(ایجاد یک کسب و کار موفق) مقاله ای از مجموعه مشاوره کسب و کار باسکار: مرکز مشاوره کسب و کار باسکار پیشرو در مشاوره تخصصی کسب و کارهای نوپا و بزرگ، با سابقه ای درخشان در حوزه برند سازی و ایجاد پلن های کاری موفق در ایران و کشورهای همسایه.
1.بازار هدف:
در این مرحله شما در واقع نوع مشتری های اصلی خود را در بازار مشخص می کنید. برای مثال: اگر می خواهید یک فروشگاه لباس در یک منطقه راه اندازی کنید می توانید بازار هدف خود را حد بالا، عمومی و یا حد پایین در نظر بگیرید.
اگر هدف شما بخش بالای جامعه باشد باید اعتبار و برند خوبی برای خود داشته باشید و یا محصولات شرکت های معروف را بفروشید. اما در صورتی که بازار هدف شما حد پایین باشد، ناچار هستید محصولاتی با قیمت پایین و کیفیت خوب را ارئه کنید.
2.نیاز بازار:
این مرحله برای ایجاد یک کسب و کار موفق بسیار حائز اهمیت است. دلیل این امر نیز نمایش دلیل سرمایه گذاری و اعتماد سرمایه گذاران بر روی کار شما می باشد. همچنین شما دانش و اطلاعات کافی خود را برای انجام این کار به سرمایه گذاران نشان می دهید. در این گام باید محرک هایی که باعث تقاضای بیشتر برای محصول و یا خدمات شما می شوند را بشناسید و از آن ها به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
در این مرحله شما باید جایگاه رقابتی خود را به صورت غیر مستقیم بهبود بخشید. به منظور این کار باید قبل از مشخص کردن استراتژی مورد نظر برای کسب و کار خود به نحوه رقابت، نقاط قوت و ضعف و موقعیت شرکت خود در بازار بپردازید. کار باید به شکلی صورت گیرد که با خواندن گزارش ارائه شده، سرمایه گذاران برای همکاری ترغیب شوند.
برای مثال:
اگر می خواهید یک کافه راه بیندازید، شما باید به این نکته توجه کنید که نسبت به کافه های زنجیره ای شناخت کمتری خواهید داشت. همه می دانند که کیفیت قهوه و غذا های کافه های زنجیره ای یکی است برای همین به آن ها سر می زنند. اما شما برای این که کیفیت بالاتر خود را به مردم نشان بدهید کار بسیار سخت تری خواهید داشت.
می توانید روی ره گذر ها سرمایه گذاری کنید و توجه آن ها را به کافه خود جلب کنید. یا کافه خود را به صورت مکانی برای دیدار و ملاقات های مردم طراحی و آماد سازی کنید.
3.شناسایی رقبا:
هدف در این قسمت برسی رقبای کسب و کار شما است. این کار باید به منظور ارائه یک نظر دقیق و منصفانه در مورد وضعیت رقبای شما انجام شود. در این تجزیه و تحلیل باید بتوانید محرک های مهم مانند: قیمت، کیفیت، خدمات و موارد دیگر را که رقبای شما از آن ها استفاده می کنند را در یک گزارش جمع آوری کنید.
با تجزیه و تحلیل این گزارش باید بتوانید ضعف های رقبای خود را پیدا کرده و با سرمایه گذاری بر روی آن ها در بازار موفق ظاهر شوید. این مرحله در ایجاد یک کسب و کار موفق بسیار تاثیر گذار است.
4.موانع ورودی:
برای ورود موفق به بازار ها، شما باید بتوانید موانع موجود برای ورود کسب و کار خود به یک بازار مشخص را تشخیص دهید. در صورت مشخص بودن این مشکلات می توانید با برسی و ارائه یک طرح کامل و اجرایی، احتمال موفقیت خود را بالا ببرید. همچنین این کار باعث می شود تا سرمایه گذاران با دیدن گزارشات شما بتوانند به شما اعتماد کنند.
از سوی دیگر این فرآیند در ادامه مسیر نیز باعث می شود تا شما از رقبای خود جلوتر باشید. در ادامه به بعضی از موانع که ممکن است برای یک کسب و کار پیش بیایند می پردازیم. این موانع و راه حل های آن ها عبارتند از:
- میزان سرمایه لازم برای شروع و رسیدن به موفقیت را برای کسب و کار خود مشخص کنید. سعی کنید این مبلغ متناسب باشد تا بتوانید افراد را برای سرمایه گذاری بر روی پروژه خود قانع کنید. این کار به خصوص برای بیزینس های بزرگ که هزینه های زیادی دارند حائز اهمیت است.
- فناوری ها و وسایلی که برای راه اندازی شغل مورد نظر خود نیاز دارید. برای مثال: اگر می خواهید یک کافه راه بیندازید نیاز به یک دستگاه قهوه ساز دارید.
- هزینه ها و روش های بازاریابی خود را مشخص کنید. این کار باعث می شود مسیر خود برای ساخت یک برند و نام تجاری معتبر را بشناسید و از هزینه های آن با خبر باشید.
- منابع مورد نیاز خود را مشخص کنید و با تامین کنندگان آن ها آشنا شوید. شما برای موفقیت در کسب و کار خود نیاز به مواد اولیه با کیفیت دارید.
- باید بتوانید محصولات خود را بفروشید. از همین رو بهتر است که کانال های توزیع را بشناسید و از آن ها بهره ببرید.
- مجوز های لازم برای کسب و کار خود را کسب کنید. بهتر است از یک وکیل مشاوره بگیرید و در صورت وجود امتیازات ویژه از آن ها بی بهره نباشید.
- محل راه اندازی کسب و کار در بازار می تواند باعث پیشرفت بسیار سریع کسب و کار شما شود.
5.قوانین و مقررات:
بهتر است با کسب مشاوره از وکلا و افراد حرفه ای و با سابقه در بازار هدف خود، از قوانین و مقررات آن بازار مطلع شوید. این کار در ایجاد یک کسب و کار موفق و نتیجه دهی سریع آن بسیار موثر است. آشنایی با قوانین باعث می شود مشکلات اولیه شما بسیار کاهش یابد.
همچنین ممکن است در بازار های خاصی بتوانید از امتیازات ویژه قانونی نیز بهرمند شوید. برای مثال: در بسیاری از کشور ها شرکت هایی که یک تیم ورزشی را در اختیار دارند از بعضی معافیت های مالیاتی برخوردار می شوند.
یک تحلیل استراتژیک موفق به صورت مداوم شکل می گیرد.
مزایای تحلیل استراتژیک بازار:
- با انجام یک تحلیل استراتژیک از بازار هدف خود می توانید داده ها، ارقام و اطلاعات لازم برای اجرا و به سود رساندن ایده خود را بدست بیاورید. با کمک این داده ها می توانید یک برنامه تجاری کامل و دقیق را ارئه دهید.
- با انجام تحلیل بر روی بازار می توانید در اولین بخش های این کار، پتانسیل موجود در بازار را تشخیص دهید. این امر باعث می شود تا بتوانید در تصمیم گیر های خود ریسک را پایین بیاورید و اگر یک تصمیم اشتباه گرفته اید آن را اجرایی نکنید.
- از خلاءهای موجود در بازار با خبر باشید تا بتوانید در بهترین موقع آن ها را جبران کنید و یا تاثیرات منفی آن ها را بر روی کار خود خنثی کنید.
- از محصولات موجود در بازار هدف خود مطلع شوید. همچنین با کسب اطلاعات دقیق نقاط ضعف و قدرت این محصولات را بشناسید و از آن ها برای موفقیت خود در بازار استفاده کنید.
- تحلیل استراتژیک بازار باعث می شود تا شما از موانع و سد های ورودی کسب و کار خود مطلع شوید. همچنین می توانید یک برآیند و یا پیشبینی دقیق از میزان استقبال اولیه از محصول و یا خدمات خود بدست بیاورید.
انواع تحلیل بازار برای ایجاد یک کسب و کار موفق:
به علت گستردگی بازار ها و اهداف مختلف کسب و کار ها تحلیل ها به چند دسته تقسیم شده اند. هر تحلیل در نهایت به یکسری داده در زمینه مشخصی می رسد که بر اساس اهداف شما می توانند به شما کمک کند. استفاده از تحلیل استراتژیک مناسب بازار هدف، بسیار در ایجاد یک کسب و کار موفق کمک کننده است. در ادامه بعضی از این تحلیل های بازار را معرفی می کنیم.
v تحلیل رقابتی بازار
در این تحلیل عوامل فردی و مهم بازار مورد برسی و تحقیق قرار می گیرند. به طور کلی این کار بر اساس 5 عامل اصلی شکل می گیرد. این عوامل عبارتند از:
- قدرت چانه زنی مشتری
- توانایی و قدرت چانه زنی تامین کننده
- رقبای محصول ارائه شده شما { محصولات جایگزین}
- رقبای و موانع جدید بازار
- رقبای فعلی و محصولات پر فروش بازار
v تحلیل بازار در صنایع مشتری محور:
صنایع مشتری محور دارای بیشترین فروش و گردش مالی هستند و این شاخصه اصلی آن ها به حساب می آید. این تحلیل به علت میزان سوددهی و رقبا در این نوع از صنایع بسیار جایگاه ویژه ای دارد.
v تحلیل پتانسیل بازار:
در تحلیل استراتژیک بازار با هدف برسی پتانسیل آن، به این سوال پاسخ می دهد که آیا این بازار در آینده توسعه پیدا می کند یا خیر. در این نوع از تحلیل وضعیت گذشته، فعلی و آینده بازار را مورد برسی قرار می دهید. تحلیل پتانسیل بازار به تصمیمات شرکت ها مانند: ورود و سرمایه گذاری بر روی بازار های جدید و توسعه بازار فعلی، بسیار کمک می کند و ریسک کار را نیز کاهش می دهد.
تحلیل پتانسیل بازار یکی از مهم ترین موارد در تصمیم گیری های شرکتهای بزرگ است.
جمع بندی:
همان طور که در این مقاله { مراحل انجام تحلیل استراتژیک بازار برای ایجاد یک کسب و کار موفق} اشاره کردیم تحلیل بازار یکی از المان های مهم در موفقیت کسب و کار ها به حساب می آید. پیشنهاد می کنیم که با کسب اطلاعات دقیق، گرفتن مشاوره و یا استخدام گروه های حرفه ای از تحلیل استراتژیک بازار در بیزینس های خود استفاده کنید.
این کار باعث کاهش ریسک تصمیمات و اقدامات شما می شود. همچنین احتمال موفقیت و سوددهی طولانی مدت شما را نیز نسبت به رقبا بالا می برد.