مراحل انجام تحلیل استراتژیک بازار برای ایجاد یک کسب و کار موفق (بخش اول)

ایجاد یک کسب و کار موفق

مقدمه ای بر ایجاد یک کسب و کار موفق:

مقاله ای از مشاوره کسب و کار باسکار: امروزه ایجاد یک کسب و کار موفق تبدیل به فرآیندی طولانی و سخت شده است. تمام انسان ها برای داشتن کار مورد علاقه و مناسب خود زمان زیادی را صرف می کنند.

مرکز مشاوره کسب و کار باسکار پیشرو در مشاوره تخصصی کسب و کارهای نوپا و بزرگ، با سابقه ای درخشان در حوزه برند سازی و ایجاد پلن های کاری موفق در ایران و کشورهای همسایه.

به طور کلی مشاغل نه تنها باعث رفع نیاز های مالی ما می شوند بلکه در رفع بسیاری از نیاز های روحی و روانی انسان و جوامع نیز تاثیر گذارند. همین مسئله نیز کسب و کار ها را تبدیل به یکی از مهمترین بخش های اقتصاد کشور ها کرده است.

برای مثال: در کشور آمریکا بیزینس های قدیمی و نوپا امروزه به کمپانی های بسیار بزرگ و تعیین کننده در اقتصاد این کشور تبدیل شده اند. همین مسئله نیز باعث شده است تا ایجاد کسب و کار ها امروزه تبدیل به یک تخصص و فرآیند مهم شود. یکی از مسائل مهم در این کار تحلیل استراتژیک بازار ها است. در این مقاله می خواهیم به این بحث ورود کرده و آن را تشریح کنیم. ابتدا بهتر است با مفهوم، تاریخچه و انواع کسب و کار آشنا شویم.

کسب و کار چیست؟

بیزینس ها (Business)، مشاغل و یا کسب و کار ها تعاریف و معانی گسترده و بسیار زیادی دارند. یکی از دلایل آن نیز سابقه بسیار زیاد و تاریخی کار ها است. پیشرفت ها و ورود تکنولوژی های جدید در صنایع یکی از مهم ترین عوامل در تغییر و حذف بسیاری از کسب و کار ها به حساب می آیند. در لغت نامه ها کلمه بیزینس به معنی خرید، فروش و تجارت یاد شده است.

البته امروزه و از نظر مفهومی به فعالیت هایی که با ارائه، تولید، عرضه و تجارت یک محصول و یا خدمات به دنبال کسب سود و درآمد هستند را کسب و کار می گویند. البته برای ایجاد یک کسب و کار موفق باید به این نکته توجه کرد که حیات بیزنس ها وابسته به احتیاجات جوامع می باشد. در نتیجه پاسخ به نیاز های اجتماعات یکی از اهداف مهم مشاغل به حساب می آید. توجه به این مورد می تواند باعث سوددهی و ماندگاری کسب و کار ها شود.

کسب و کار ها از اصلی ترین بخش های اقتصاد و سود دهی کشور ها به حساب می آیند.

تاریخچه مشاغل:

انسان های قار نشین در ابتدای تاریخ برای رفع نیاز های خود مجبور به شکار، مبارزه و موارد دیگری بودند. از همین رو می توان گفت موارد ذکر شده اولین کار های تاریخ به حساب می آیند. پس از شکل گیری تمدن ها و جوامع کشاورزی، دامداری، ساخت سلاح و موارد دیگر به دامنه مشاغل انسان ها اضافه شد. البته با ورود دامداری مردم برای تامین گوشت کمتر دست به شکار زدند و پس از آن نیز توانستند از شیر حیوانات اهلی خود استفاده کنند.

به علت این که در جوامع هر فرد نمی توانست به تنهایی نیاز های خود را تامین کند، داد و ستد به بخش مهمی از اجتماعات تبدیل شد. به طوری که در ادامه تجارت و داد و ستد خود تبدیل به یک حرفه و شغل می گردد. به طور کلی پیشرفت ها معمولا برای پاسخ به نیاز های انسان ها صورت می گرفته است. در نتیجه این نوآوری ها، کسب و کار های جدیدی شکل گرفت و یا تغییرات زیادی در بیزینس ها اتفاق می افتاد.

انقلاب صنعتی میزان تولیدات را بسیار افزایش داد.

پس از انقلاب صنعتی نه تنها مشاغل جدیدی ایجاد شد بلکه بسیاری از کار ها مجبور به تغییر برای بقا شدند. همچنین به علت تولید بیشتر کالا ها در این دوره سوددهی کسب و کار ها یک جهش بسیار بزرگ را تجربه کرد. پس از ورود رسانه ها نیز کسب و کار ها بسیار گسترده و پیچیده تر شدند. در ده گذشته اینترنت باعث شد تا بیزینس ها برای تبلیغات و حتی ارائه خدمات و کالا ها مجبور به استفاده از وب سایت ها و فضای مجازی شوند. اینترنت نه تنها مشاغل جدیدی را ایجاد کرد بلکه مفهوم کسب و کار را نیز تغییر داد.

انواع کسب و کار ها:

همان طور که گفته شد در طول تاریخ افراد زیادی اقدام به ایجاد یک کسب و کار موفق کردند. از همین رو معرفی انواع بیزینس ها در یک مقاله تبدیل به یک کار غیر ممکن شده است. امروزه به علت توجه مردم به اینترنت و فضای مجازی، کسب و کار های اینترنتی بخش بسیار زیادی از اقتصاد را به خود اختصاص داده اند. البته بیزبنس های خانگی، روستایی و موارد دیگر که نیاز به هزینه های اولیه کمی دارند نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.

بهتر است برای کسب اطلاعات بیشتر در
زمینه انواع کسب و کار مقالات دیگر ما را مطالعه کنید.

انواع بسیار زیادی از کسب و کار وجود دارند که با ورود درست به آن ها می توانید سود بسیار زیادی کسب کنید.

کسب و کار موفق 3

تحلیل استراتژیک بازار چیست؟

امروزه رقابت در بازار های جهانی و کشور ها بسیار زیاد شده است و همین مسئله باعث شده تا برای موفقیت یک کسب و کار نیاز به فعالیت های بیشتر و روش ها نوین تری داشته باشیم. یکی از این روش ها تحلیل استراتژیک بازار ها است. به فرآیندی که در طی آن یک بازار از نظر کمی و کیفی مورد برسی قرار می گیرد، تحلیل بازار می گویند. در واقع این کار باعث می شود تا شما اطلاعات کاملی از وضعیت کلی بازار، تامین کننده های آن و حتی شرایط شرکت شما در بازار هدف را بدست بیاورید.

شما بر اساس این اطلاعات می توانید تصمیمات کلان در زمینه فروش، خرید و پلن های تجاری خود را مورد برسی قرار دهید. از تحلیل بازار برای برسی وضعیت بازار های جدید و بازار های فعلی شرکت ها استفاده می شود. این کار باعث می شود تا ریسک گسترش کار و ارائه محصولات جدید بسیار کاهش یابد.

تحلیل بازار در موفقیت کسب و کار شما بسیار تاثیر گذار است.

چگونگی تحلیل بازار:

برای تحلیل شرایط بازار ها شما در گام اول نیاز به اطلاعات معتبر و مطمئن دارید. نکته بسیار مهم این است که شرکت های کوچک اغلب تمایل دارند تا تحقیقات را خود انجام دهند. این در حالی است که کمپانی های بزرگ این وظیفه را به شرکت های دیگر می سپارند. با داشتن اطلاعات کافی و مهم می توانید اقدام به ایجاد یک کسب و کار موفق کنید. به طور کلی فرآیند تحلیل را به دو صورت تحقیقات اولیه و ثانویه انجام می دهند. این دو روش به شرح زیر می باشند:

  1. در حالت اول با انجام مصاحبه ها و تحقیقات در مورد بازار هدف به کسب و داده های جدید می پردازند. به علت این که هدف تحقیقاتی در این حالت همیشه در کانون توجه ها قرار می گیرد، می توانید با صرف زمان زیاد و به راحتی به جمع آوری اطلاعات و تجزیه آن ها بپردازید.
  2. در شکل دوم از اطلاعاتی که از نظر سنجی ها و تحقیقاتی قبلی بدست آمده است، استفاده می کنند. این اطلاعات می توانند از داخل و یا خارج کسب و کار تهیه شوند. با این کار می توانید در هزینه ها و زمان صرفه جویی بسیار زیادی کنید. این نوع داده ها معمولا از طریق سیستم های آماری فدرال، گزارش های سالانه شرکت ها، انجمن های تخصصی و یا مجلات تجاری تهیه می شوند.

برای انجام یک تحلیل استراتژیک بر روی بازار باید مراحل و کار های خاصی را انجام دهید که در ادامه به این موارد می پردازیم.

مرکز مشاوره کسب و کار باسکار پیشرو در مشاوره تخصصی کسب و کارهای نوپا و بزرگ

بخش ها و المان های مهم و تاثیر گذار بر تحلیل بازار

مراحل انجام تحلیل استراتژیک بازار:

به طور کلی برای تحلیل استراتژیک بازار روندها و روش های گوناگونی وجود دارند. هر روش نیز می تواند بر اساس شرکت، اهداف کسب و کار و همچنین تحلیلی گران استخدامی شما مناسب و کارآمد باشد. ما برای این کار مراحل زیر را پیشنهاد می کنیم.

1.    ارزیابی اندازه بازار:

در این گام باید ابتدا رویکرد خود را در مورد ارزیابی بازار و اندازه آن مشخص کنید. این کار بر اساس نوع و اندازه کسب و کار شما صورت می گیرد. برای مثال: اگر شغل شما یک کافه، رستوران، فروشگاه کوچک و موارد دیگر است، بهتر است بازار محلی خود را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهید. اما اگر بیزینس شما یک فروشگاه زنجیره ای می باشد باید بازار را در سطح استانی و یا ملی مورد برسی قرار دهید. توجه کنید شما بر اساس نوع کسب و کار خود می توانید بازار را دسته بندی و هدف گذاری کنید. این کار با کمک مراحلی مانند:

  • جمعیت شناسی و بخش بندی
  • حجم و ارزش بازار
  • مشتری بالقوه
  • ارزش بازار
  • و روش ها تخمین برآورد

انجام می شود. توجه کنید که هر کدام از گام های ذکر شده دارای توضیحات و فرآیند های ویژه خود هستند که در این بحث نمی توان در مورد آن ها صحبت کرد.

مرکز مشاوره کسب و کار باسکار پیشرو در مشاوره تخصصی کسب و کارهای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.