مقدمه ای بر تفاوت کارآفرینی و فرصت طلبی:
مقاله ای مرکز مشاوره کسب و کار باسکار: امروزه یکی از بحث های مهم جوامع، تفاوت کارآفرینی و فرصت طلبی است. شرایط بد اقتصادی که در ده های اخیر در دنیا به وجود آمده است باعث شده تا بسیاری از افراد بیکار شوند. به خصوص بعد از پاندمی کورونا بسیاری از کسب و کار ها دست به تعدیل نیرو زدند و یا با ورشکستگی مواجه شدند. یکی از مهم ترین علل این اتفاقات فرصت طلبی به جای کار آفرینی بوده است. بسیاری از افراد این دو مقوله را با هم یکی می دانند.
همین دلیل باعث می شد تا افراد زیادی با فرصت طلبی به سود بسیار بالایی برسند، اما باعث از بین رفتن خیلی از کسب و کار های در جامعه بشوند. ما در این مقاله می خواهیم به تفاوت های فرصت طلبی و کار آفرینی بپردازیم. برای این کار بهتر است ابتدا تعریف و تاریخچه کار آفرینی و فرصت طلبی را تشریح کنیم.
تعریف کار آفرین:
کلمه کار آفرین (Entrepreneur) در اصل یک واژه فرانسوی به معنی متعهد شدن است. در انگلیسی این واژه معنی ماجراجو، متعهد و کارفرما را می دهد. در اصطلاح به کسانی که ایده جدید و نو برای ایجاد یک کسب و کار دارند را کار آفرین می گویند. اما امروزه به هر فردی که یک تجارت را به وسیله ارائه یک محصول یا خدمات و با هدف کسب سود و یا بر طرف کردن نیاز های جامعه راه اندازی کرده است را کار آفرین می گویند.
همان طور که اشاره کردیم به خاطر شرایط بد اقتصادی در دنیا امروزه نیاز به راه اندازی بیزینس ها و شرکت ها به خصوص با ایده های نوین و سود ده بسیار مورد نیاز است. به ایجاد کسب و کار ها و شرکت های جدید بر اساس ایده ها نو و به روز کارآفرینی می گویند. کارآفرین ها می توانند مشکلات بسیار بزرگ شرکت ها را حل کنند و باعث گردش چرخ اقتصاد شوند. برای شناخت تفاوت کار آفرین و فرصت طلبی، بهتر است تاریخچه و ویژگی های یک کارآفرین را نیز بشناسید.
کارآفرینی باعث پیشرفت کشور می شود.
تاریخچه کارآفرینی:
از سی صد سال قبل در تاریخ به بعضی از افراد لقب کارآفرین داده شده است. اما مفهوم و چیزی که امروزه به آن کارآفرینی می گویم قدمتی صد ساله دارد. در قرن گذشته رشته ها مختلفی نیز در دانشگاه ها برای کارآفرینی ایجاد شده است و همین مسئله یکی از علل تغییر مفهوم قدیمی این زمینه می باشد. یکی از دلایل پیشرفت اقتصاد آمریکا نیز استفاده از کارآفرینان و بها دادن به آن ها بوده است.
ویژگی های مهم یک کارآفرین:
1. انگیزه و اشتیاق:
کارآفرینان معمولا آدم های خوشبین هستند که با آینده نگری باعث پیشرفت در کار می شوند. آن ها با انرژی فراوانی که دارند با تلاش بسیار زیاد می خواهند تا در سریع ترین فرصت به اهداف خود دست پیدا کنند. همچنین با داشتن اشتیاق فراوان دست به کار های بزرگ می زنند. این افراد در هر شرایط و حالتی به دنبال کسب و کار، ایده های خود و مسیر های جدید برای دست یابی به آن ها هستند.
2. پیگیری:
یکی از مهمترین ویژگی های یک کارآفرین پیگیری کردن است. این افراد به طور مداوم در حال جست و جو برای فرصت های مناسب و جدید برای گسترش کار خود و یا ایجاد یک کسب و کار جدید هستند.
3. خلاقیت:
یکی از اصلی ترین و مهمترین ویژگی های یک کارآفرین خلاقیت به حساب می آید. این افراد باید ایده های نوین خود را بر روی کاغذ بنویسند و سپس آن ها را به شکل قابل اجرا در بیاورند. خلاقیت نه تنها در ابتدای کار بلکه برای بقای کسب و کار و حذف رقبا یک المان بسیار مهم به حساب می آید. این المان یکی از تفاوت های اصلی کار آفرینی و فرصت طلبی نیز به حساب می آید.
خلاقیت یکی از المان های مهم موفقیت در کسب و کار ها است.
4. سازماندهی:
شما باید بتوانید با منابع کمی که در ابتدای کار در اختیار دارید کسب و کار خود را گسترش دهید. سازماندهی مناسب نه تنها باعث پیشرفت ایده یک کارآفرین می شود بلکه با جلب اعتماد سرمایه گذاران راه را برای گسترش بیشتر و یا ایجاد کسب و کار های جدید تر نیز باز می کند.
5. مذاکره کردن:
امروزه برای پیشرفت کسب و کار ها باید با شرکت ها و افراد بسیاری مذاکره کنید. شما برای گرفتن منابع مالی و مشارکت باید بتوانید اعتماد و نظر مدیران شرکت های دیگر را جلب کنید. همین مسئله نیز باعث شده است بسیاری از کارآفرینان با این که ایده های مناسبی داشتند در ادامه کار به خاطر عدم مهارت در مذاکره با مشکلات فراوانی رو به رو شوند.
6. مهارت های تجاری:
داشتن مهارت های تجاری امروزه یکی از المان های مهم در کارآفرینی به حساب می آید. سرمایه گذاران تا زمانی که سود دهی و موفقیت را نبینند به کسب و کار شما کمک نخواهند کرد. به همین خاطر نیز در ابتدای کار شما سرمایه زیادی ندارید و باید با مهارت ها و دانش های تجاری خود موفق شوید.
7. ریسک پذیری:
امروزه کارآفرینان باید شجاعت کافی برای ریسک کردن را داشته باشند. آن ها باید ایده های جدید را زودتر از دیگران اجرا بکنند و قدم در مسیر هایی بگذارند که تا قبل از آن کسی وارد آن ها نشده است. عدم ریسک پذیری تنها باعث عقب افتادن از رقبا و شکست شما می شود. یکی دیگر از تفاوت های مهم کارآفرینی و فرصت طلبی ریسک پذیری به حساب می آید.
شناخت بازار می تواند به سرعت شما را در کسب و کارتان به موفقیت برساند.
8. شناخت بازار:
کارآفرینان باید بتواند بازار و صنایع مربوط به کسب و کار خود را تحلیل کنند. آن ها باید بتوانند با شناخت نیاز های بازار و ارائه روش های جدید به آن ها پاسخ دهند. تغییرات در بازار را تشخیص دهند و در صورت مفید بودن با آن ها همراه شوند.
9. رهبری کردن:
کارآفرینان در طول مسیر خود برای ایجاد یک کسب و کار ، قطعا نیاز به استخدام نیروی کاری خواهند داشت. از همین رو باید بتوانند با رهبری گروه خود نه تنها به کسب و کار خود کمک کنند بلکه باعث پیشرفت کارمندان و افزایش انگیزه آن ها شوند. رهبری در شرکت ها، مشاغل و کسب و کار ها یکی از مقوله های بسیار پیچیده و گسترده به حساب می آید.
10. مدیریت مالی:
یکی از مهم ترین ویژگی های یک کارآفرین موفق مدیریت مالی است. شما باید بتوانید از سرمایه اولیه ای که برای شروع کار خود دارید، بهترین بهره برداری را داشته باشید. حتی پس از جذب سرمایه گذاران نیز شما باید با مدیریت درست برای پیشرفت کار خود هزینه کنید. در غیر این صورت نه تنها منابع مالی خود بلکه سرمایه گذاران را نیز از دست می دهید.
ویژگی های دیگر یک کار آفرین:
المان های ذکر شده در بخش بالا تنها بخشی از ویژگی های مهم یک کارآفرین موفق هستند. در ادامه بعضی از ویژگی های دیگر یک کار آفرین را معرفی می کنیم تا بتوانید تفاوت کارآفرینی و فرصت طلبی را بهتر درک کنید.
بعضی از این موارد عبارتند از:
- توانایی حل مسائل، مشکلات و داشتن یک چشم انداز کاربردی از آینده
- شبکه سازی کردن
- کار کردن بدون شک و تردید در موفقیت.
- کنجکاوی و جست و جو برای پاسخ به سوالات خود.
- کار کردن با ذهن باز و انعطاف پذیر.
- مدیریت قاطع، با قدرت و پایدار.
- توانایی بالا در برنامه ریزی و مدیریت زمان.
- اعتماد به نفس بالا در کنار دانش و مهارت فنی برای انجام کار ها.
- تلاش، سخت کوشی، داشتن نظم و خوش بین بودن به آینده.
- روحیه کار تیمی در کنار مهارت ارتباطی قوی.
- داشتن روحیه رقابتی و متعهد بودن.
- و مواردی دیگر
پایان بخش اول:
مرکز مشاوره کسب و کار باسکار پیشرو در حوزه برند سازی و مشاوره های تخصصی کسب و کار.