مقدمه ای بر کار تمام وقت و پاره وقت:
کار تمام وقت و پاره وقت : مقاله ای از شرکت توسعه کسب و کار باسکار: امروزه اکثر شغل ها به شکل، کار تمام وقت و پاره وقت صورت می گیرند. انسان ها برای رفع نیاز های مادی و معنوی خود بخش زیادی از زندگی خود را به فعالیت های کاری خود اختصاص می دهند. حتی بسیاری از مردم برای رسیدن به پست ها و جایگاه های بالای کاری سال ها به تحصیل و آموزش می پردازند. از همین رو انتخاب صحیح شغل جایگاه و اهمیت بسیار بالایی دارد.
یکی از المان های مهم در انتخاب شغل تایم کاری و شیفت های آن می باشد که باید بر اساس شرایط هر فرد مناسب ترین حالت را انتخاب کرد. ما در این مقاله می خواهیم دو نوع کار پاره وقت و تمام وقت را تعریف کنیم و مورد برسی قرار دهیم. برای این منظور بهتر است که ابتدا تعریف کار و تاریخچه آن را تشریح کنیم.
گروه تخصصی مشاوره کسب و کار باسکار یکی از تخصصی ترین مراکز مشاوره است. متخصصان این مرکز می توانند تمامی پلن های قابل اجرای کسب و کار شما را ایجاد کرده و شما را در مسیر برند سازی خود به صورت حرفه ای همراهی کنند.
کار چیست؟
در بسیاری از کشور ها سازمان ها، نهاد ها و افراد متخصص تعاریف متفاوت و مختلفی از کار دارند. برای مثال: مرکز آمار ایران به هر گونه فعالیت فکری، جسمانی و اقتصادی که با هدف کسب درآمد به صورت نقدی و یا غیر نقدی صورت بگیرد و در آن محصول و یا خدماتی به دیگران ارائه شود را کار می نامد. البته سازمان بین المللی کار به هر فعالیتی که افراد بدون توجه به سن یا جنسیت انجام می دهند تا یک خدمت یا کالا را ارائه دهند، شغل می گوید.
کار ها می توانند به دو صورت مستقل و غیر مستقل صورت بگیرند. در مشاغل مستقل فرد برای خودش کار می کنند. برای مثال: تعمیرکار، سوپر مارکت ها، بوتیک ها و غیره. در کسب و کار های غیر مستقل فرد برای یک سازمان، مجموعه یا فرد دیگری کار می کند و در ازای انجام وظایف خاص مبلغی مشخص را دریافت می کند. در ادامه دو نوع کار تمام وقت و پاره وقت را نیز معرفی می کنیم.
یکی از اصلی ترین اهداف کار پاسخ به نیاز های مادی انسان است.
تاریخ کار:
انسان های اولیه برای رفع نیاز های خود مجبور به شکار و مبارزه بودند که می توان گفت این ها اولین مشاغل تاریخ به حساب می آیند. در ادامه با و پیشرفت های علمی و تشکیل اجتماعات مشاغل نیز متحول شدند. برای مثال: بعد از این که انسان ها حیوانات را اهلی کردند برای تامین گوشت خود نیاز کمتری به شکار داشتند. در نتیجه شغل دامپروری ایجاد شد. بعد از انقلاب صنعتی مشاغل از نظر فعالیت، درآمد و مهارت مورد نیاز بسیار تغییر کردند.
در ده های گذشته نیز با ورود اینترنت کسب و کار های جدید ایجاد شدند و بسیاری مشاغل مجبور شدند تا با شکل و صورت جدیدی به فعالیت خود ادامه دهند. برای مثال: امروزه می توانید تمام خرید های خود را به صورت اینترنتی انجام دهید و همین مسئله باعث شده تا بسیاری از فروشنده ها نیازی به اجاره فروشگاه نداشته باشند.
تفاوت کسب و کار و کار:
بسیاری از افراد به اشتباه بیزینس را با کار یکی می دانند. این در حالی است که کسب و کار در لغت نیز به مجموعه خرید، فروش و تجارت گفته می شود. اما کار به هر فعالیتی که به ازای آن پول دریافت شود می گویند. همچنین در تعاریف جهانی نیز کسب و کار ها را به مجموعه تولید، عرضه و تجارت می گویند. با مقایسه تعاریف جهانی کار نیز می توانید متوجه تفاوت این دو مفهوم شوید. بیزینس ها متشکل از چندین شغل هستند و همچنین هدف اصلی آن ها سود دهی به صاحبانشان است.
البته باید به این نکته اشاره کرد که اهداف اجتماعی نیز بخش بزرگی و مهمی از کسب و کار ها به حساب می آیند. این در حالی است که اهداف کار بسیار شخصی و فردی است. در ادامه این مقاله به کار تمام وقت و پاره وقت می پردازیم.
کار تمام وقت چیست؟
به طور کلی سازمان ها و نهاد های کشور های مختلف تعاریف مخصوصی را برای شغل های تمام وقت ارائه می دهند. به طور سنتی مشاغلی را که نیاز به چهل ساعت کار {در ایران چهل و چهار ساعت} در هفته دارند را یک شغل تمام وقت می گویند. البته اداره آمار این زمان را حداقل سی پنج ساعت اعلام کرده است. در قانون مراقبت مقرون به صرفه به افرادی که حداقل سی ساعت در هفته کار می کنند، کارمند تمام وقت می گوید.
باید توجه کرد که ممکن است در کشور های مختلف این تعاریف متفاوت باشند. برای مثال: در آمریکا تعریف خاصی برای کارمند تمام وقت و نیمه وقت وجود ندارد و درصورت رعایت قوانین FLSA کارفرما می تواند کارمند های نیمه وقت و تمام وقت خود را مشخص کنند.
کار های تمام وقت درآمد بیشتر و وقت آزاد کمتری را در اختیار شما قرار می دهند.
مزایای کار تمام وقت:
1. مرخص و تعطیلات با حقوق:
به دلیل این که مرخصی بر اساس زمان فعالیت شما در طول ماه محاسبه می شود، افرادی که به صورت تمام وقت کار می کنند از مرخصی های بیشتری بهرمند می شوند. همچنین مرخصی های استعلاجی شما نیز بیشتر هستند. نکته قابل توجه دیگر این است که بر اساس نوع قرار داد مرخصی های شما می توانند با حقوق حساب شوند. این مورد یکی از تفاوت های اصلی و مهم کار تمام وقت و پاره وقت به حساب می آید.
2. پیشرفت و تضمین:
به علت این که شما زمان بیشتری را در شرکت و سازمان کار می کنید، احتمال مواجه با فرصت ها، پیشنهادات و پیشرفت های شغلی برای شما بیشتر است. همچنین شرکت ها معمولا کارمند های تمام وقت خود را به عنوان سرمایه های بلند مدت می بینند و حتی در بعضی از شرکت ها کارمند های تمام وقت خود را نیز آموزش می دهند. یکی دیگر از نکات مهم قرار داد های تمام وقت تضمین شده بودن آن ها برای مدت مشخص شده در قرار داد است. حتی بر اساس قوانین و قرار داد، درآمد شما نیز به صورت سالانه افزایش پیدا می کند.
3. بیمه:
معمولا پس از دوره آزمایشی کارمندان تمام وقت از بیمه بهرمند می شوند. شرکت ها می توانند به صورت بیمه تامین اجتماعی و یا تکمیلی اقدام به بیمه کارمند های تمام وقت خود بکنند. این بیمه ها شامل بیمه سلامت، عمر، ناتوانی و گاهی حوادث می شود. در بعضی از سازمان ها خانواده افراد آسیب دیده نیز تحت پوشش بیمه ها قرار می گیرند.
4. زمان بندی مشخص:
یکی دیگر از تفاوت های کار تمام وقت و پاره وقت، تایم کاری است. در قرار داد های کارمندان تمام وقت، ساعت کاری با زمان بندی مشخصی درج می شود. در واقع کارمندان تمام وقت، ساعات کاری خود را می دانند و می توانند برای بقیه روز خود برنامه ریزی کنند. در صورت رخ دادن اتفاقات کاری مجبور به حضور در محل کار نیستند و نمی توان به طور ناگهانی ساعات کاری آن ها را تغییر و یا افزایش داد.
5. درآمد ثابت:
معمولا در قرار داد افراد تمام وقت مبلغ مشخصی در ازای انجام وظایف مشخص شده به فرد تعلق می گیرد. این پرداختی ها می توانند به صورت هفتگی و یا ماهانه باشند. به این صورت فرد می تواند با دانستن میزان دریافتی خود برای مخارج خود برنامه ریزی بکند و یا دست به جمع آوری و سرمایه گذاری برای آینده خود بزند.
معایب کار تمام وقت:
1. خروج از مسیر پیشرفت:
ممکن است داشتن حقوق دریافتی، شرایط و محیط کاری مناسب باعث شود تا افراد گزینه ها، پیشنهادات و فرصت های کاری جدید و بهتر را نادیده بگیرند. همچنین شرایطی که یک مدیر وظایف روزانه شما را مشخص بکند باعث آسودگی کار برای افراد می شود. اما در این صورت احتمال پیشرفت نیز برای کارمندانی که به یک روتین روزانه عادت کرده اند و به جز انجام وظایف محول شده به آن ها تلاش بیشتری نمی کنند، نیز کاهش میابد.
2. عدم کشف استعداد ها و پتانسیل های شما:
زمانی که به عنوان یک کارمند تمام وقت در یک شرکت مشغول به کار می شوید، وظایف و تایم کاری شما مشخص است. به همین دلیل شما به محل کار خود محدود می شوید. همین مسئله باعث می شود تا با چالش های جدید رو به رو نشوید و فقط وظایف بخش کاری خود را بدانید.
همچنین کارمندان تمام وقت مجبور هستند تا گوش به فرمان مدیران باشند. همین مسئله باعث می شود تا در طول زمان حس کنجکاوی و علاقمندی خود را از دست دهید. در نتیجه ممکن است استعداد ها و پتانسیل های واقعی خود را کشف نکنید. در ادامه این مقاله (تعریف، معایب و مزایای کار تمام وقت و پاره وقت) معایب دیگر مشاغل تمام وقت را بیان می کنیم.
3. عدم فروش خدمات:
کارمندان تمام وقت در ازای دریافت حقوق مشخص موظف به انجام یکسری از وظایف و تکالیف هستند. از همین رو انجام پروژه های کاری هیچ ارزشی را به عنوان یک فرد حرفه ای به شما اضافه نمی کند. بلکه کارمند فقط به کارفرماهای خود در رسیدن به اهداف آن ها کمک می کند. همین مسئله نیز باعث می شود تنها انگیزه شما برای انجام کار ها دریافت حقوق باشد.
4. رزومه کاری خلوت:
پیشرفت های شغلی و دریافت حقوق بالاتر ارتباط مستقیمی با رزومه کاری شما دارد. اکثر شرکت ها به دنبال کارمندانی هستند که در رزومه خود در کنار مهارت از تجارب گسترده و زیادی نیز برخوردار باشند. کار پیوسته در یک سازمان به عنوان یک کارمند تمام وقت باعث می شود بعد از گذشت چند سال رزومه شما بی روح و خشک به نظر برسد. همین مسئله نیز می تواند به راحتی باعث از دست دادن موقعیت های بهتر شغلی و دریافتی های بالا تر شود.
5. عدم یافتن شغل جدید:
معمولا افرادی که به صورت تمام وقت مشغول به کار در یک سازمان و یا نهاد هستند، در صورت اخراج و یا از دست دادن موقعیت شغلی خود بعد از چند سال، برای پیدا کردن شغل جدید سردرگم هستند. این مسئله به خصوص در شرایط بد اقتصادی دنیا در حال حاظر که باعث تعدیل نیرو و یا ورشکستی شرکت ها می شود بسیار حائز اهمیت است. همچنین ترس از دست دادن کار و عدم یافتن شغل جدید می تواند باعث شود تا کارفرما از شما سو استفاده بکند.
جمع بندی معایب و مزایای کار تمام وقت:
در انتها باید اشاره کرد بر اساس خصوصیت ها اخلاقی و فردی، کار های تمام وقت می تواند برای فردی مناسب و یا غیر مناسب باشند. باید توجه کرد که معایب و یا مزایای ذکر شده در بخش بالا می تواند برای یک فرد حائز و یا بی اهمیت باشد. همچنین ممکن است یک عیب برای یک شخص مزیت به حساب بیاید. بهتر است که با پرس و جو و مطالعه، تصمیم بگیرید که آیا مشاغل تمام وقت برای شما مناسب است یا خیر.
در ادامه این مقاله (تعریف، معایب و مزایای کار تمام وقت و پاره وقت) به تعریف و بیان معایب و مزایای کار های پاره وقت می پردازیم.
کار پاره وقت چیست؟
همان طور که گفته شد، تعاریف کار در سازمان ها و کشور های مختلف، متفاوت است. به طور کلی به مشاغلی که نیاز به حداقل چهل ساعت {در ایران چهل و چهار ساعت} کار در هفته دارند، کار تمام وقت می گویند. در نتیجه کارفرماها می توانند مشاغلی که نیاز به سی یا سی و پنج ساعت کار در هفته دارند را به عنوان کار پاره وقت در نظر بگیرند. البته باید اشاره کرد در بازار کاری ایران کار های نیمه وقت را معمولا با نصف ساعت مشاغل تمام وقت {بیست تا بیست و دو ساعت} در نظر می گیرند.
ساعات کاری در مشاغل پاره وقت نیز می تواند منعطف یا مشخص باشد. توجه داشته باشید که بر اساس ماده سی نه قانون کار در ایران، حقوق و مزایای کارمندان پاره وقت بر اساس میزان ساعت کار آن ها مشخص می شود. همچنین توجه کنید که بر اساس ماده چهار قانون تامین اجتماعی افرادی که در ازای انجام یک کار حقوق دریافت می کنند، مشمول قانون تامین اجتمایی می شوند و بر اساس بند سی و هفتم این قانون کارفرما موظف به پرداخت حق بیمه می باشد.
در مشاغل پاره وقت، زمان بیشتری را برای کار های خود دارید.
مزایای کار پاره وقت:
1. زمان بیشتر با خانواده:
یکی از مهم ترن مزایای کار های نیمه وقت به خصوص برای والدینی که فرزندان کم سن و سالی دارند، در اختیار داشتن زمان بیشتر برای بودن کنار خانواده خود است. حتی افرادی که مجبور به نگهداری از والدین مسن خود هستند نیز می توانند از کار های پاره وقت استفاده بکنند. همین مسئله باعث می شود تا پدر یا مادر بتواند به راحتی پس از پایان تایم مدرسه به دنبال فرزندان خود برود و در کنار هم غذا بخورد.
همچنین به علت این که افراد مدت زمان کمتری {زیر 8 ساعت} در روز را کار می کنند، انرژی بیشتری برای رسیدگی به خانواده خود دارند. برای مثال: تکالیف و وضعیت درسی فرزندانشان را مورد برسی قرار دهند و به پیشرفت آن ها کمک کنند.، خرید ها و نیاز های خانه را تهیه کنند و غیره. این مورد یکی از اصلی ترین تفاوت های کار تمام وقت و پاره وقت به حساب می آید.
2. سلامت روانی بیشتر:
افرادی که مشاغل تمام وقت دارند به علت مدت زمان کمی که برای ورزش، تحرک، انجام تفریحات مورد علاقه خود و موارد دیگر دارند، بعد از مدتی به علت استرس و تنش های زیاد دچار افسردگی می شوند. در صورتی که در مشاغل نیمه وقت، کارمندان تایم آزاد بیشتری دارند و در نتیجه می توانند به ورزش و تفریحات مورد علاقه خود بپردازند. همچنین با آرامش بیشتری به امور خانه خود از جمله تهیه مایحتاج، نظافت و موارد دیگر بپردازند. در انتها نیز با آرامش و کیفیت بهتری وعده های غذایی خود را بخورند.
3. کار در حین تحصیل:
دانشجویان می توانند برای داشتن یک کمک خرج مناسب و همچنین داشتن رزومه و تجربه کافی برای آینده خود از کار های پاره وقت کمک بگیرند. همچنین افرادی که علاقمند به کسب دانش و مدارک بالاتر علمی هستند نمی توانند با مشاغل تمام وقت به مطالعه و تحصیل بپردازند. از همین رو بهتر است با داشتن یک کار پاره وقت اقدام به تحصیل دوباره بکنند. همچنین در بسیاری از کشور ها به دانشجویان مهاجر خود اجازه داشتن کار های تمام وقت را نمی دهند.
در کنار تحصیلات خود کار بکنید و درآمد داشته باشید.
4. به دنبال علاقه های خود بروید:
کارمندانی که مشاغل نیمه وقت دارند از تایم آزاد بیشتری برخوردارند از همین رو می توانند به سمت علاقه های شخصی خود بروند. می توانید سرگرمی ها و کار های مورد علاقه خود را دنبال کنید و یا حتی به آموزش و یادگیری موارد مورد علاقه خود مانند: یادگیری یک ساز و یا یک ورزش به صورت حرفه ای بروید. حتی ممکن است از طریق همین علایق خود نیز بتوانید کسب درآمد کنید.
5. داشتن شغل دوم:
یکی از مهم ترین تفاوت های کار تمام وقت و پاره وقت امکان داشتن دو شغل است. به علت شرایط اقتصادی بد بعضی از افراد برای کسب درآمد بیشتر برای گذران زندگی خود مجبور به داشتن دو شغل هستند. افرادی که کار های تمام وقت دارند می توانند پس از پایان تایم کاری خود در به عنوان یک کارمند پاره وقت در یک شغل دیگر کار کنند. البته این نوع کار کردن به سرعت باعث افسردگی و ایجاد فشار های روحی و رانی می شود.
6. کار نیمه وقت بهتر از بیکاری:
اگر نمی توانید هزینه های خود را پرداخت بکنید یک کار پاره وقت نیز داشته باشید.
بسیاری از افراد به دلیل مشکلات و شرایط خاصی که دارند نمی توانند در مشاغل تمام وقت استخدام شود و یا موقعیت های شغلی تمام وقت خود را حفظ کنند. از همین رو برای این که بیکار نشوند مجبور به استفاده از کار های پاره وقت هستند. با این که مزایا و حقوق مشاغل نیمه وقت کمتر از موقعیت های تمام وقت است، اما باید به این نکته توجه کرد در صورت بیکار شدن شما هیچ درآمدی برای گذران زندگی نخواهید داشت.
برای مثال: بسیاری از مادران بعد از زایمان مجبور به ترک کار خود هستند. در نتیجه کار های پاره وقت گزینه بسیار مناسبی برای آن ها به حساب می آید.