چگونگی، ویژگی ها و نکات مهم کسب و کار خدماتی (آشنایی با بیزینس های خدماتی)

کسب و کار 1

مقدمه ای بر کسب و کار خدماتی

کسب و کار خدماتی یکی از رایج ترین انواع بیزینس های موجود در بازار های داخلی و جهانی، محسوب می شود. به طور کلی خدمات دامنه بسیار گسترده ای دارند. دلیل آن نیاز های بسیار زیاد انسان در طول زندگی روزمره است. بیشتر صنایع تولیدی به خصوص از نوع سنتی رو به زوال هستند. حتی شرکت های بزرگی مانند: اپل و گوگل نیز به سمت ارائه خدمات رفته اند تا در بازار پیشرفت کنند.

در این مقاله می خواهیم به تشریح کسب و کارها، از نوع خدماتی، بپردازیم. ابتدا با تعریف بیزینس شروع کرده و پس از پرداختن به مفهوم خدمات، کسب و کارهای خدماتی را مورد برسی قرار می دهیم.

کسب و کار (Business)

بیزینس در لغت به معنی مجموع فرآیندهای خرید، فروش و تجارت گفته می شود. مفهوم کسب و کار نیز بسیار شبیه به معنی آن است. به طور کلی به مجموع روند تولید، عرضه و معامله با هدف کسب و افزایش درآمد، بیزینس گفته می شود. البته باید توجه کرد در این بحث هدف تنها ارائه کالا نیست و همان طور که گفته شد خدمات دهی نیز بخش بزرگی از بازار را تصاحب کرده است.

به همین منظور شرکت ها، مشاغل و کسب و کارها، متشکل از افراد با تخصص های گوناگون هستند. اما هدف تمامی کارمند های بیزینس ها مشترک است. غایت کسب و کارها فقط در افزایش درآمد و سود خلاصه نمی شود و اهداف اجتماعی نیز بخش قابل توجهی از بیزینس ها را تشکیل می دهند. برای موفقیت در یک شغل باید به المان های زیر توجه کرد.

  • ارائه خدمات و کالا برای فروش و انجام تجارت به صورت مکرر و تکراری.
  • ایجاد انگیزه با توجه به المان افزایش سوددهی به عنوان یک عامل محرک.
  • آینده نگری با نوآوری و ریسک.

کسب و کار 2

انواع کسب و کار

کسب و کار خدماتی تنها یکی از انواع بسیار گسترده بیزینس به حساب می آیند. به علت تاریخچه بسیار طولانی شغل ها و تجارت ها، تنوع بسیار زیادی در آن ها ایجاد شده است. بر اساس پیشرفت های تکنولوژی و صنعت در دوره های مختلف بسیاری از تجارت ها رشد و یا از بین رفته اند. به همین علت نام بردن انواع بیزینس ها در یک مقاله تقریبا کاری غیر ممکن شده است.

در چند دهه گذشته، کسب و کارهای اینترنتی، خدماتی، خانگی، روستایی و موارد دیگری به علت هزینه پایین و سود دهی مناسب بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. به همین علت هر کدام دارای ویژگی ها و نکات منحصر به فرد مخصوص خود هستند. همین مسئله و پیشرفت روز افزون آن ها باعث می شود هر کدام تبدیل به یک بحث پیچیده و گسترده شوند.

تعریف خدمات

مهم ترین ویژگی کسب کارهای خدماتی، تجربی بودن آن‌ها است. شما نمی توانید یک خدمت را ببینید، بچشید، بشنوید و لمس یا احساس کنید. هویت آن ها غیر مادی است و به علت مصرف در زمان خرید، به سرعت از بین می روند. همین مسئله باعث عدم مالکیت بر آن بر خلاف کالا ها می شود. تنوع بسیار زیاد خدمات باعث می شود بازاری رقابتی و اشباع نشده داشته باشند. یک ویژگی مهم دیگر این نوع از محصولات تفکیک پذیر نبودن آن ها است.

دسترسی به خدمات با کمک اینترنت

بیزینس سرویس محور (Service Business) چیست؟

در یک کسب و کار خدماتی هدف رفع نیازهای مشتری با جلب رضایت او است. در نتیجه برای راه اندازی یک شرکت خدماتی موفق به همراه نوآوری باید به نیاز های مردم نیز توجه شود. یک شرکت سرویس محور، در واقع یک وظیفه یا کار را برای مشتری خود انجام می دهد. این وظایف می توانند مواردی مانند: نظافت، تعمیر، نگهداری، حمل و نقل، ارسال و موارد دیگر باشند. بسته به نوع آن ها می توانند به دو دسته حضوری و آنلاین تقسیم شوند.

مشاوره بخش جدا نشدنی از یک بیزینس خدماتی است. بعضی از کسب و کارها، مشاوره را به عنوان یک خدمت ارائه می کنند تا بهترین گزینه برای آن ها انتخاب شود و سود بالایی را در فروش یا پیشرفت خود احساس کنند. حتی شرکت های فروش کالا نیز باید به بخش های خدماتی خود توجه بسیار ویژه ای کنند.

چرا مردم از خدمات استفاده می کنند؟(فواید خدمات)

به طور کلی چهار علت بسیار مهم برای استفاده از خدمات وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.

  • کاهش هزینه ها و زمان: به علت مهارت و تخصص بالاتر کارمندهای شرکت های خدماتی، فرآیند کار یا هر نوع خدمت مدنظر شما، با سرعت بیشتر و هزینه کمتری انجام می شود. این یکی از علل مهم استفاده از کسب و کارهای خدماتی به حساب می آید.
  • افزایش کیفیت: یکی دیگر از فواید استفاده از بیزینس های سرویس محور، افزایش کیفیت نهایی کار در صورت انجام توسط کارمندان شرکت های خدماتی است. اگر مشتری خود بتواند کار مد نظرش را با کیفیت مناسب و بالایی انجام دهد، احتمالا دیگر دلیلی برای دریافت کمک و سپردن کار به دیگران برای او وجود ندارد. به همین دلیل نیرو های شرکت های خدماتی باید سطح بسیار بالایی در ارائه خدمات مد نظر داشته باشند.
  • نداشتن زمان کافی و یا راحت طلبی: بسیاری از مردم به علت دغدغه های کاری خود زمان لازم و کافی را برای انجام بعضی کار ها ندارند. به همین دلیل از کسب و کار خدماتی مربوطه برای انجام کارهای خود کمک می گیرند.
  • نداشتن مهارت کافی: انسان ها نمی توانند در طول زندگی خود در تمام زمینه ها آموزش ببینند و مهارت کسب کنند. به همین علت ممکن است یک فرد در طول زندگی خود با مشکلاتی رو به رو شود که خود از مهارت لازم برای حل آن برخوردار نباشد. به همین علت از خدمات آموزشی و یا کاری مورد نظر خود، استفاده می کند.

بسیاری از مردم از کسب و کار های خدماتی استفاده می کنند.

انواع کسب و کار های خدماتی:

به صورت کلی بیزینس های سرویس محور بسیار گسترده هستند. ما در ادامه سعی می کنیم این خدمات را در دسته بندی های خاصی ارائه کنیم.

1.    خدمات حرفه ای

این نوع از خدمت ها نیاز به سطح بالایی از دانش و مهارت دارند که بسیاری از مردم از آن بی بهره هستند. برای مثال: دندان پزشکی، داروسازی، عمران و معماری، وکالت، پزشکی و مواردی دیگر را می توان در این دسته قرار داد.

2.    خدمات مشاوره ای

این نوع از کسب و کار خدماتی با مشورت کردن و دادن راهنمایی ها سعی در حل مشکلات شما می کند. برای مثال: بدنسازی و یا رژیم های لاغری، ازدواج، برنامه ریزی شغلی، کسب و کار، روان پزشکی، در این دسته جای می گیرند.

3.    خدمات کسب و کاری

این دسته از سرویس ها به افراد در شروع یک کسب و کار و موفقیت آن کمک می کنند. این نوع خدمات بسیار در حال گسترش هستند. برای مثال می توان به: مشاوره، آموزش، برنامه ‎ریزی مالی، تبلیغات، خدمات پست، پردازش داده های کامپیوتری و استخدام، اشاره کرد.

4.    خدمات فروش

پیشنهاد می شود که تمامی شرکت های فروشنده کالا به چهار مورد زیر توجه ویژه کنند.

  • خدمات قبل از فروش: معرفی کالاها و پاسخ سوالات مشتری
  • خدمات حین فروش: تحویل کالا، پذیرایی در حالت حضوری و مواردی دیگر
  • خدمات پس از فروش: گارانتی، ضمانت چند روزه ی کالا و غیره
  • خدمات بدون فروش: سرویس هایی که حتی بدون فروش برای جذب مشتری در آینده ارائه می شوند.
5.    خدمات حمل و نقل

کسب و کار های حمل و نقل یکی از بزرگترین و مهم ترین بیزینس های سرویس محور به حساب می آیند. این مشاغل نه تنها به مردم بلکه به دیگر کسب و کارها نیز کمک می کنند. برای

مثال: تاکسی رانی، حمل بار، توزیع محصولات، پیک ها و موارد دیگر را می توان در این دسته بندی قرار داد.

6.    خدمات آموزشی

به خصوص پس از افزایش کورنا و آنلاین شدن بسیاری از کار ها این نوع از سرویس ها بسیار گسترش پیدا کردند. به طور کلی این نوع از کسب و کار خدماتی، آموزش را به عنوان یک کالا به شما ارائه می دهد.

7.    خدمات شخصی

این نوع از مشاغل نیازهای شخصی افراد را بر طرف می کنند. برای مثال می توان به: باشگاه های بدنسازی، آرایشگاه ها، خیاطی، فروش املاک و غیره، اشاره کرد. سطح ارائه این خدمات شخصی متغیر است.

8.    خدمات تعمیر و نگهداری

این نوع از سرویس ها نیز نیاز به مهارت بالایی دارند. از همین رو بسیاری از مردم به آن ها نیاز پیدا می کنند. به خصوص با پیشرفت روز افزون تکنولوژی در دنیا، کسب و کارهای تعمیراتی بسیار در حال گسترش هستند.

برای مثال: برق کشی، تعمیر لوازم خانگی، خودرو، تجهیزات، لوله کشی و غیره در این دسته جای می گیرند.

9.    رستوران و اقامت

این نوع خدمات در زمان مسافرت ها، قرار های کاری و اوقات فراغت به مردم کمک می کنند. برای

مثال: می توان به: کافه ها، هتل ها، رستوران ها، موتل ها و غیره اشاره کرد.

10.  خدمات اجتماعی

خدمات فردی و اجتماعی مانند: مراقبت از کودکان و مراقبت از مسکن و دارایی یا نگهبانی ها از این دسته از سرویس ها به حساب می آیند.

علت افزایش و موفقیت کسب و کار های خدماتی

تحقیقات انجام شده در چند دهه گذشته بر روی بیزینس های خدمت محور، علل محبوبیت و پر استفاده شدن این نوع از کسب و کارها را مشخص کرده است. در ادامه بعضی از این دلایل را معرفی می کنیم.

  1. بالا رفتن میانگین درآمد مردم و سطح زندگی ها
  2. افزایش اوقات فراغت
  3. تغییر در جمعیت نیروی کار و مهارت محور شدن مشاغل
  4. پیشرفت سطح امید به زندگی
  5. افزایش پیچیدگی محصولات یا پیشرفت تکنولوژی
  6. پیچیده تر شدن زندگی روزمره
  7. بالا رفتن آگاهی و دانش در مورد محیط زیست
  8. افزایش تعداد محصولات موجود

پشتیبانی شرکت ها نیز یک نوع از خدمات است.

کسب و کار 3

جمع بندی:

در این مقاله سعی کردیم تا کسب و کار خدماتی را تشریح کنیم. همان طور که گفته شد این نوع از بیزینس ها بسیار در حال گسترش هستند. از این رو اگر می خواهید یک کسب و کار نو را شروع کنید بهتر است در زمینه خدماتی باشد. البته توجه کنید که شروع یک بیزینس به صورت کلی نیاز به مهارت، جمع آوری اطلاعات، کسب مشاوره و موارد دیگر دارد. سعی کنید با توجه به پیشرفت های تکنولوژی، سعی کنید در کسب و کار سرویس محور خود، خدماتی نو و نوینی را ارئه دهید.

شما می توانید به این منظور به شرکت توسعه کسب و کار باسکار تکیه و اعتماد کنید. این مجموعه که در حوزه مشاوره کسب و کار شرکت و سازمان ها پیشرو است می تواند در ایجاد بهترین پلن های مورد نیاز شما برای توسعه کسب و کارتان بسیار تاثیر گذار باشد.

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/service-businesses-examples

https://startupet.com/%DA%A9%D8%B3%D8%A8-%D9%88-%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D8%AE%D8%AF%D9%85%D8%A7%D8%AA%DB%8C/

https://mahanteymouri.com/types-of-service-businesses/

https://www.chetor.com/35609-%D8%AE%D8%AF%D9%85%D8%A7%D8%AA-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA/

https://www.newseo.ir/blog/types-customer-service

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.