مقدمه بر مشاوره کسب و کار
امروزه مشاوره کسب و کار برای موفقیت در شغل شما بسیار حیاتی است. به دلیل رقابت بسیار زیاد موجود در بازار های داخلی و جهانی، شما برای کسب سود و داشتن حاشیه امنیت مجبور به استفاده از ایده های نوین هستید. البته استفاده از ایده های دیگران با کیفیت بالاتر یک راه حل کم ریسک تر به حساب می آید. بسیاری از کمپانی های بزرگ دنیا بیشتر به این سمت رفته اند.
برای دستیابی به عملکرد مناسب در هر دو سبک ذکر شده، شما نیاز به مشاور یا مشاوران حرفه ای کسب و کار دارید. در این مقاله می خواهیم در مورد مشاوره مشاغل و فواید آن صحبت کنیم. سپس به وظایف مشاورها بپردازیم. در انتها نیز چند ایده برتر کسب و کار را معرفی می کنیم. بهتر است برای این کار ابتدا به تشریح مفهوم و هویت کسب و کار بپردازیم.
کسب و کار (Business) چیست؟
تعاریف و معانی بسیار زیادی برای کسب و کار، بیزینس یا شغل وجود دارد. برای مثال: در لغت نامه آکسفورد به مجموع فرآیند های خرید، فروش و تجارت، بیزینس گفته می شود. در مفهوم نیز به مجموع فرآیند های تولید، توزیع یا عرضه، فروش و به طور کلی تجارت{معامله}، با هدف سود دهی بیشتر را، کسب کار می گویند. در مشاغل بحث معاملات فقط بر روی کالا نیست و ارائه خدمات نیز قابل فروش هستند.
به همین منظور مشاغل از مجموعه ای از افراد با تخصص های مختلف تشکیل شده که برای یک هدف کار می کنند. اما باید به این نکته توجه کرد که هدف کسب و کار ها فقط سود نیست. آرویک می گوید: انسان فقط برای خوردن زندگی نمی کند، پس مشاغل نیز فقط برای درآمد زایی نیستند. اهداف اجتماعی در کنار اهداف اقتصادی، بخشی جدا نشدی از بیزینس ها هستند. همین مسئله نیاز به مشاوره کسب و کار را افزایش می دهد.
به طور کلی یک کسب و کار باید بخشی، یا تمام ویژگی های زیر را در خود داشته باشد.
- فروش و انتقال کالا و یا خدمات با هدف سود و کسب ارزش
- تجارت و معامله کردن با کالا ها و خدمات
- انجام معاملات به صورت مکرر و تکراری
- توجه به اصلی و مهم ترین محرک مشاغل یعنی سود دهی
- کسب و کارها باید به رشد، پیشرفت و آینده نگری توجه ویژه ای کنند. از همین رو ریسک کردن یکی از ویژگی های مهم مشاغل است.
انواع بیزینس ها:
به علت گسترش بسیار زیاد مشاغل و به خصوص کسب و کار های نوین، امروزه زمینه های کاری بسیار متنوع شده اند. برای مثال: کسب و کار های خانگی، اینترنتی، روستایی و کوچک فقط تشکیل دهنده بخش مشاغل کم هزینه هستند. از این رو برای گرفتن یک مشاوره کارآمد و دقیق باید از مشاور های مخصوص زمینه کاری خود استفاده کنید. در ادامه به مشاوره در بیزینس ها می پردازیم.
مشاوره چیست؟
همفکری یکی از روش های افزایش درصد موفقیت در هر زمینه ای به حساب می آید. مشاوره در زمینه کسب و کار ها به منظور کمک به مدیران یا صاحبان مشاغل برای حل مشکلات و ایجاد تغییرات مثبت در زمینه های کاری آن ها شکل گرفته است. باید توجه کرد که فردی که برای مشاوره انتخاب می شود، دارای دانش، تخصص و یا تجربه کافی در زمینه کاری شما باشد.
توجه کنید استفاده از مشاوره کسب و کار، می تواند درصد ریسک های شما را پایین آورده و عملکرد کلی سیستم شرکت را بهبود ببخشد.
مشاور کسب و کار
افرادی نزدیک به صاحبان و مدیران یک بیزینس یا شغل هستند که به بهبود عملکرد، کارایی و در نهایت سود دهی کار، کمک می کنند. به طور کلی مشاور کسب و کار وظیفه دارد تا با غلبه و رسیدگی به مشکلات و موانع یک شغل با روش های نوین و خاص، به دستیابی اهداف تعیین شده بیزینس کمک کند. این افراد در زمینه های خاصی تخصص دارند. مشاوران در گام اول باید به تحلیلگری شناخت کافی داشته باشند.
در صورت یک بررسی دقیق و کسب درکی نزدیک نسبت به شغل توسط مشاور، احتمال موفقیت در کار بسیار بالا می رود. برای همین منظور در ابتدا نیاز به برگزاری جلسات میان مشاوران و سهامداران، مدیران و کارمندان ارشد، است. در انتها این افراد با بررسی سیستم کاری شما نقاط قوت و ضعف را مشخص کرده و در صورت نیاز به استخدام نیروهای حرفه ای شما را مطلع می سازند. حتی گاهی تعلیم و آموزش نیرو های جدید با مشاوران بیزینس ها است.
بعضی تخصص ها و وظایف مشاور:
- شناسایی موانع رشد در مسیر کار.
- شناسایی نقاط ضعف، ارائه روش های جایگزین و کمک برای اعمال آن ها.
- ارائه منابع و آموزش های لازم به کارمندان شرکت به خصوص نیرو های تازه استخدام شده.
- پیشنهاد دادن ایده ها و برنامه های نوین بازار و کمک به اجرای آن ها با کیفیت مناسب.
- به ارزیابی کارمندان و نیرو های کار بپردازد و در صورت نیاز دست به اخراج و یا استخدام نیرو بزند.
- به برسی بودجه شرکت پرداخته و در صورت نیاز، تغییرات لازمه را در قالب یک مشاوره کسب و کار، پیشنهاد کند. همچنین می تواند در اجرای پیشنهادات نیز کمک کند.
- با تعیین شرکا و تامین کنندگان، باعث پیشرفت کاری در کسب و کار شود.
مشاور باید بر روی کار کارمندان نظارت داشته باشد.
چه بیزینس هایی نیاز به مشاور دارند؟
می توان گفتن تقریبا تمامی مشاغل نیاز به مشاوره در زمینه کاری خود دارند. اما بعضی از کسب و کارها به خصوص در زمینه های خاص تر نیاز به یک مشاوره حرفه ای دارند. که در این صورت شما می توانید از شرکت توسعه کسب و کار باسکار به عنوان یک توسعه دهنده پیشتاز در این حوزه استفاده کنید. این مجموعه با داشتن متخصصانی مانند خانم: پریسا آریایی می تواند بهترین رویکرد ها را در جلسات مشاوره کسب و کار برای بیزینس خرد و کلان شما تدوین کنند.
بعضی از این بیزینس ها عبارتند از:
- استارت آپ ها به خصوص برای برنامه ریزی و داشتن یک شروع قوی.
- مشاغل و کسب و کارهای قدیمی برای بدست آوردن دیدگاه تازه و ارائه یک رویکرد جدید و کاربردی.
- شرکت هایی که کمپین های نو را شروع می کنند برای دستیابی به اطلاعات، تحقیقات و مشاوره ای تخصصی.
- کسب و کار های متمرکز بر روی رشد و پیشرفت، برای مشاوره در زمینه استراتژی های مناسب به منظور دستیابی به اهداف خود.
- مشاغل و شرکت هایی که به اهداف مالی خود دست پیدا نمی کنند، می توانند از مشاور برای بررسی حسابداری مالی خود استفاده کنند.
- شرکت هایی که بخشی جدید را تاسیس می کنند، می توانند برای راه اندازی و جذب نیروی کار از مشاوره بهره ببرند.
اکثریت افراد برای داشتن یک برنامه مفید به مشاوره کسب و کار نیاز دارند.
مزایای استفاده از مشاوره در مشاغل
از نکات مثبت دریافت مشاوره کسب و کار یا استخدام یک مشاور برای شرکت یا بیزینس خود می توان به:
- بهره بردن از دیدگاه خارجی.
- استفاده از یک فرد متخصص و دارای بینش در صنایع و آگاه به تمایلات مشتری ها.
- دریافت کمک برای برنامه ریزی، در زمینه های مختلف مانند: بودجه بندی، حسابرسی، سیستم های کاری و دستیابی به اهداف کسب و کار.
- کاهش هزینه ها و تحقق اهداف با منابع مشخص.
- و موارد دیگر
اشاره کرد.
برای مثال:
مشاور اصطلاحا نقش »چشم عقاب« را در شرکت ها و مشاغل دارد. آن ها با نظارت بر بازار های جهانی و داخلی، دیدگاه ها و ذهنیتی تازه را به شما ارائه می دهند. همچنین آن ها تصویری کامل و واضح از اهداف و برنامه ها را به مدیران نمایش می دهند.
به علت کار کردن مشاوران حرفه ای در صنایع مختلف، دید این افراد بسیار بازتر است. از این رو آن ها با کمک تجربیات خود می توانند ایده های با ارزش را تشخیص داده و یا نوآوری های دیگر صنایع را با هم ادغام کنند. همچنین آن ها می توانند این ایده ها را با زمینه کاری شما تطبیق بدهند.
همچنین طراحی کمپین ها و برنامه ریزی آن ها بسیار زمان بر و پیچیده است. مشاوران می توانند این کار را برای کسب و کار شما انجام دهند.
پیدا کردن نقاط ضعف سیستم شما و حل کردن آن ها نیز به علت تجربه بالا و کار کردن مشاور ها در صنایع مختلف، برای آن ها بسیار ساده تر است.
همچنین مشاوران به علت شناخت علایق و ترجیح مشتری ها می توانند در زمینه بازاریابی، افزایش مشتری ها و رضایت آن ها به شما کمک کنند.
بسیاری از مدیران زمان تحقیق در زمینه های نوین را ندارند. اما مشاوران به علت زمینه شغلی خود، پرونده های زیادی در مورد کسب و کار ها را جمع آوری می کنند. همچنین آن ها می توانند در استفاده از منابع خارجی نیز به شما کمک کنند.
معایب استفاده از مشاوره در مشاغل
دریافت مشاوره کسب و کار، تنها از نظر مالی و زمانی بسیار هزینه بر و طولانی است. شما برای استخدام یک مشاور مناسب باید با بسیاری از افراد جلسه بگذارید تا در انتها فردی مناسب و نزدیک به تفکرات خود را پیدا کنید. سپس مشاور باید با مدیران و کارمندان جلساتی متعدد داشته و با تحلیل و برسی داده های کسب و کار شما، به یک جمع بندی و گزارش کامل دست یابد.
حال تازه مرحله ارائه برنامه ها، ایده ها و پیشنهادات می رسند. سپس باید با استخدام نیرو، آموزش کارمندان و ایجاد تغییرات، شرکت و یا شغل شما در مسیری درست قرار بگیرد. از همین رو شروع فرآیند دریافت مشاوره بسیار طولانی و فرسایشی است. همچنین حقوق یک مشاور حرفه ای نسبتا بالا می باشد.
ابزار ها و نرم افزار های مورد استفاده مشاوران
این افراد برای برنامه ریزی، تحقیق و سازماندهی کسب و کار ها از ابزار ها و نرم افزار های بسیار زیادی استفاده می کنند. این ابزار ها در کنار مزایای زیادی که به شما ارائه می دهند، روند کاری و دریافت مشاوره را ساده تر و سریع تر نیز می کنند. بعضی از این ابزار ها را در زیر معرفی می کنیم.
- نرم افزار (CRM): بیشتر برای پیگیری اطلاعات و تعاملات مورد استفاده قرار می گیرد و به بهبود روابط شرکت با مشتری ها نیز کمک بسیار زیادی می کند.
- نرم افزار پیشنهاد یا پروپوزال (Proposal Software): این برنامه برای مدیریت مشاوره کسب و کار ارائه شده و توسط مشاور برای ارائه پیشنهادات به شرکت هایی که با آن ها کار می کند، مورد استفاده قرا می گیرد. این برنامه ها برای نظم دادن و راحت کردن کار مشاوران استفاده می شوند.
- برنامه های مدیریت پروژه: مشاوران حرفه ای همزمان با چندین شرکت کار می کنند و برای هر کدام پروژه های متعددی را انجام می دهند. این نرم افزار برای کمک به نظم دادن کارهای مشاور مورد استفاده قرار می گیرد.
- برنامه های ردیابی زمان و زمان بندی: مشاورها به صورت تایمی حقوق می گیرند. از همین رو این برنامه ها برای زمان بندی و مشخص کردن میزان کار بر روی یک پروژه بسیار کاربردی هستند.
- برنامه (Cloud Automation): با هماهنگ کردن دیگر نرم افزار های خود در یک برنامه مانند: (Accelo) مشاوران می توانند در یک فضای ابری تمام پروژه و مسائل مربوط به شرکت ها را برسی کنند. این کار باعث افزایش سرعت و ساده تر شدن روند مشاوره ها نیز می شود.
چند ایده کاری برتر
یکی دیگر از دست آورد های استفاده از مشاور، بدست آوردن ایده های جدید کاری بر اساس توانایی ها و مهارت های شما می باشد. در واقع افراد نیز می توانند با کمک از یک مشاور حرفه ای، یک کسب و کار مناسب را راه اندازی کنند. در ادامه بعضی از ایده های جدید و برتر را که در چند ده گذشته مورد استفاده قرار گرفته اند را معرفی می کنیم.
مشاور های آنلاین برای شروع کسب و کار بسیار رواج یافته اند.
- متخصص رسانه های اجتماعی
- همدم سگ
- صحنه پردازی خانگی
- راه اندازی کافه
- راه اندازی و مدیریت بوتیک
- مهد کودک خانگی
- راه اندازی و مدیریت سالن بدنسازی
- دستیار شخصی
- برنامه ریز رویدادها
- متخصص زیبایی
- معلم خصوصی و تدریس آنلاین
- طراحی وب سایت
- خدمات حمل و نقل
- محتوا نویسی
- عکاسی
- مشاور سلامت
- بازاریابی دیجیتال
- استنداپ کمدین
- توسع دهنده برنامه ها
- و موارد بسیار زیاد دیگر
به طور کلی بسته به میزان هزینه، مهارت ها، استعداد ها، تحصیلات، اهداف، بازار های مورد هدف و آینده نگری ، می توان ایده های متفاوتی را به شما ارائه داد.
مشاوره در زمینه کسب و کار شما را از سردرگمی خارج می کند.
جمع بندی:
در این مقاله سعی کردیم مزایا و معایب، روند کاری، اهداف و هویت مشاوره کسب و کار را تشریح کنیم. توجه داشته باشید که به دلیل اهمیت بسیار زیاد این مقوله در پیشرفت کاری شما، باید با دقت و اطلاعات کافی اقدام به کسب مشاوره و استخدام یک مشاور کنید.
پیشنهاد می کنیم به هیچ وجه از المان مشاور در کسب و کار خود غافل نشوید. شما می توانید برای دریافت بهترین پکیج های مشاوره کسب و کار به شرکت توسعه کسب و کار باسکار مراجعه کنید. این شرکت یکی از پیشتاز ترین شرکت های توسعه دهنده حوزه کسب و کار در ایران به شمار می رود.